Bahan-bahan:
3 camb minyak masak150g daging, direbus & dihiris (air rebusan 1 liter)
120g udang segar, direbus, dikupas & tapis air rebusannya (0.5 liter)
2 biji tomato, dihiris kecil
1 camt tepung jagung, dicampur 150ml air
2 camb air asam jawa Bahan Sampingan
350g mee kuning, dicelur
120g taugeh, dicelur
2 keping tauhu, digoreng & dihiris dadu
2 biji telur rebus, dihiris
1 biji cili merah, dihiris
1 biji cili hijau, dihiris
daun bawang, daun sup & bawang goreng
hirisan limau kasturi
Bahan Kisar
½ camt serbuk ketumbar
¼ camt serbuk jintan putih
¼ camt serbuk lada hitam
1 cm kunyit hidup
1 camb kacang tanah goreng
1 cm lengkuas
½ labu bawang besar
1 cm halia
1 ulas bawang putih
2 biji buah keras
2 camt rempah kari daging
Cara memasak:
- Panaskan minyak.
- Tumis bahan kisar hingga wangi dan terbit minyak.
- Masukkan air asam jawa, air rebusan udang dan air rebusan daging. Bila mendidih, masukkan campuran tepung jagung dan tomato.
- Bila kuah mulai pekat, tambah garam dan gula.
- Sajikan dengan semua bahan sampingan.
No comments:
Post a Comment