Bahan Penumis
3 cm kulit kayu manis
1 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
2 ulas bawang putih, dikisar
5 ulas bawang putih, dikisar
2 cm halia, dikisar
7-8 tangkai cili kering, direndam & dikisar Bahan Kuah
4 camb minyak
200g daging, direbus dengan 1.5 liter air & dihiris
2 biji tomato, dibuang biji & kulit, dikisar
1 biji keledek kecil, direbus & dilecek
garam & gula secukupnya
Bahan Sampingan
350g mee kuning, dicelur
150g taugeh, dicelur
2 biji telur, direbus
2 keping tauhu, digoreng & dihiris
2 biji kentang, direbus & dihiris
bawang goreng, cili merah, daun bawang
hirisan limau kasturi, jika suka Bahan Cucur Udang
20 ekor udang hidup
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng cucur
Cara memasak:
- Panaskan minyak, masukkan bahan penumis dan kacau hingga terbit bau.
- Masukkan air rebusan daging dan tomato kisar.
- Bila mendidih, masukkan keledek lecek.
- Tambah garam, gula dan renihkan hingga pekat.
- Sajikan dengan bahan sampingan, hirisan cucur udang dan hirisan daging.
No comments:
Post a Comment