Monday, November 10, 2008
MAKARONI BAKAR
Bahan A:
Makaroni (agak-agak la berapa banyak mau buat)
Daging/Ayam cincang
Udang hidup
Daun kucai
Cili merah
Keju Cheddar parut
Serbuk lada hitam (kasar)
Serbuk Oregano
Sedikit renjisan mixed herbs
Garam secukup rasa
Bahan B:
1 biji telur
2 sudu tepung gandum
2 sudu serbuk sup krim cendawan/ayam
2 sudu susu cair
Garam
Cara membuatnya:
1. Rebus makaroni & toskan airnya.
2. Gaulkan kesemua bahan A & masukkan dalam loyang atau bekas aluminium.
3. Tuangkan Bahan B ke dalam loyang/bekas aluminium.
4. Bakar dengan suhu 180C selama 20 minit.
Sumber: Tak ingat mana dapat ntah hari tu tp saya dah modified sikit.
Friday, November 7, 2008
CUCUR UDANG
Bahan-bahan:
240 g tepung gandum
2 camb tepung beras
1 camt serbuk penaik
garam, gula, sedikit serbuk kunyit
2 pokok daun kucai
2 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
1 1/2-2 cawan air panas (bukan mendidih)
2 biji telur
100 g udang sedang
100 g taugeh, dibuang ekor
Cara memasak:
240 g tepung gandum
2 camb tepung beras
1 camt serbuk penaik
garam, gula, sedikit serbuk kunyit
2 pokok daun kucai
2 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
1 1/2-2 cawan air panas (bukan mendidih)
2 biji telur
100 g udang sedang
100 g taugeh, dibuang ekor
Cara memasak:
- Gaul 8 bahan pertama hingga sebati dan tidak terlalu keras. Tutup dan biar 30 minit. Campurkan dengan udang dan taugeh, kacau rata.
- Goreng di dalam minyak panas (yg banyak supaya terendam) hingga keemasan dan garing kulit luarnya. Angkat dan toskan sebelum dimakan.
MEE JAWA
Bahan-bahan:
3 camb minyak masak150g daging, direbus & dihiris (air rebusan 1 liter)
120g udang segar, direbus, dikupas & tapis air rebusannya (0.5 liter)
2 biji tomato, dihiris kecil
1 camt tepung jagung, dicampur 150ml air
2 camb air asam jawa Bahan Sampingan
350g mee kuning, dicelur
120g taugeh, dicelur
2 keping tauhu, digoreng & dihiris dadu
2 biji telur rebus, dihiris
1 biji cili merah, dihiris
1 biji cili hijau, dihiris
daun bawang, daun sup & bawang goreng
hirisan limau kasturi
Bahan Kisar
½ camt serbuk ketumbar
¼ camt serbuk jintan putih
¼ camt serbuk lada hitam
1 cm kunyit hidup
1 camb kacang tanah goreng
1 cm lengkuas
½ labu bawang besar
1 cm halia
1 ulas bawang putih
2 biji buah keras
2 camt rempah kari daging
Cara memasak:
- Panaskan minyak.
- Tumis bahan kisar hingga wangi dan terbit minyak.
- Masukkan air asam jawa, air rebusan udang dan air rebusan daging. Bila mendidih, masukkan campuran tepung jagung dan tomato.
- Bila kuah mulai pekat, tambah garam dan gula.
- Sajikan dengan semua bahan sampingan.
MEE REBUS
Bahan Penumis
3 cm kulit kayu manis
1 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
2 ulas bawang putih, dikisar
5 ulas bawang putih, dikisar
2 cm halia, dikisar
7-8 tangkai cili kering, direndam & dikisar Bahan Kuah
4 camb minyak
200g daging, direbus dengan 1.5 liter air & dihiris
2 biji tomato, dibuang biji & kulit, dikisar
1 biji keledek kecil, direbus & dilecek
garam & gula secukupnya
Bahan Sampingan
350g mee kuning, dicelur
150g taugeh, dicelur
2 biji telur, direbus
2 keping tauhu, digoreng & dihiris
2 biji kentang, direbus & dihiris
bawang goreng, cili merah, daun bawang
hirisan limau kasturi, jika suka Bahan Cucur Udang
20 ekor udang hidup
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng cucur
Cara memasak:
- Panaskan minyak, masukkan bahan penumis dan kacau hingga terbit bau.
- Masukkan air rebusan daging dan tomato kisar.
- Bila mendidih, masukkan keledek lecek.
- Tambah garam, gula dan renihkan hingga pekat.
- Sajikan dengan bahan sampingan, hirisan cucur udang dan hirisan daging.
Tuesday, October 21, 2008
I love to cook!
Luv to share my collectible recipes with friends. The recipes are from friends, family and the internet.
Happy cooking!
Happy cooking!
Subscribe to:
Posts (Atom)