Friday, November 7, 2008

MEE JAWA

Bahan-bahan:
3 camb minyak masak
150g daging, direbus & dihiris (air rebusan 1 liter)
120g udang segar, direbus, dikupas & tapis air rebusannya (0.5 liter)
2 biji tomato, dihiris kecil
1 camt tepung jagung, dicampur 150ml air
2 camb air asam jawa Bahan Sampingan
350g mee kuning, dicelur
120g taugeh, dicelur
2 keping tauhu, digoreng & dihiris dadu
2 biji telur rebus, dihiris
1 biji cili merah, dihiris
1 biji cili hijau, dihiris
daun bawang, daun sup & bawang goreng
hirisan limau kasturi

Bahan Kisar
½ camt serbuk ketumbar
¼ camt serbuk jintan putih
¼ camt serbuk lada hitam
1 cm kunyit hidup
1 camb kacang tanah goreng
1 cm lengkuas
½ labu bawang besar
1 cm halia
1 ulas bawang putih
2 biji buah keras
2 camt rempah kari daging

Cara memasak:
  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis bahan kisar hingga wangi dan terbit minyak.
  3. Masukkan air asam jawa, air rebusan udang dan air rebusan daging. Bila mendidih, masukkan campuran tepung jagung dan tomato.
  4. Bila kuah mulai pekat, tambah garam dan gula.
  5. Sajikan dengan semua bahan sampingan.
Sumber: resepi.net yahoogroups

No comments: