Friday, November 7, 2008

MEE REBUS

Bahan Penumis
3 cm kulit kayu manis
1 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
2 ulas bawang putih, dikisar
5 ulas bawang putih, dikisar
2 cm halia, dikisar
7-8 tangkai cili kering, direndam & dikisar Bahan Kuah
4 camb minyak
200g daging, direbus dengan 1.5 liter air & dihiris
2 biji tomato, dibuang biji & kulit, dikisar
1 biji keledek kecil, direbus & dilecek
garam & gula secukupnya

Bahan Sampingan
350g mee kuning, dicelur
150g taugeh, dicelur
2 biji telur, direbus
2 keping tauhu, digoreng & dihiris
2 biji kentang, direbus & dihiris
bawang goreng, cili merah, daun bawang
hirisan limau kasturi, jika suka Bahan Cucur Udang
20 ekor udang hidup
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng cucur

Cara memasak:
  1. Panaskan minyak, masukkan bahan penumis dan kacau hingga terbit bau.
  2. Masukkan air rebusan daging dan tomato kisar.
  3. Bila mendidih, masukkan keledek lecek.
  4. Tambah garam, gula dan renihkan hingga pekat.
  5. Sajikan dengan bahan sampingan, hirisan cucur udang dan hirisan daging.
Sumber: resepi.net yahoogroups

No comments: